dws angyalai – a cipősdoboz akció

A cipősdoboz akció egy angol nagymamától indult, aki egy cipősdobozonyi ajándékot küldött el egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét százak, ezrek, később milliók követik majd, és mozgalommá fejlődik.

A cipősdoboz akció (vagy, ahogy Angliában hívják, Operation Christmas Child) egy évtizede érte el hazánkat a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével. A nélkülöző gyerekek akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra. A szeretetszolgálat hazánk első önálló akcióját 2004-ben indította el „Tízezer gyermek karácsonya” mottóval. Ez akkor még elérhetetlen álomnak tűnt…

Az akció egyetlen gyűjtőponttal működött, a dobozokat postán vagy személyesen lehetett eljuttatni a szeretetszolgálat címére. 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín, és ekkorra értelmet nyert a mottó is: a hazai adakozók száma elérte a tízezret, de sajnos a rászoruló, karácsonyi ajándékban nem is reménykedő kisgyerekek száma már akkor is jóval több volt ennél.

2010-re már minden megyében több, és Budapest minden kerületében létesítettek gyűjtőpontokat. A cipősdobozokba igazi gyermek-ajándékok kerültek: szerethető plüssállat, írószercsomag, könyv, puzzle, baba, autó, ruha. A szegény sorsú kisgyerekekre gondolók komolyan vették és veszik ma is, hogy „Azt adja, aminek a gyermeke is örülne…”.

2011-ben már 24500 doboz gyűlt össze, 2012-ben pedig 33000 cipősdoboz okozott örömet országszerte a rászoruló gyermekeknek.

Az évek során számos vállalkozás és intézmény is bekapcsolódott az akcióba. Volt olyan bank, ahol 700 dobozt állítottak össze a dolgozók, és egyetemi csapatok vetélkedtek az adományok gyűjtésében.

Ebben az évben a DWS Hungary is csatlakozott  a küldetéshez, leltározói  támogatását kérve. Sokan halloták meg az üzenetet, és juttatták el ajándékaikat a cég irodájába.

December 18-án közösen állítottuk össze az ajándékokat, kezdve a dobozok csomagolásával, majd azok megtöltésével.  Összesen 14 dobozt sikerült összeállítanunk, mindegyikbe került ruha, kifestő vagy könyv, játék, iskolai szerek és egy kis édesség is. A résztvevők gondosan és lelkesen válogatták össze a dobozok tartalmát, hogy minden címzett a legmegfelelőbb és legtökéletesebb csomagot kaphassa a dws angyalaitól.

ciposdoboz_full

Kik kapják az ajándékokat? Az ünnepeket kórházban töltő, nagycsaládban élő vagy éppen árva, tanyákon vagy kis falvakban éldegélő, fogyatékos iskolában tanuló vagy csonka családban nevelkedő, a karácsony különlegességét alig-alig ismerő gyermekek.

A nap végén a gyűjtőpontra is közösen vittük el a csomagokat, és helyeztük el a már ott lévő sok-sok ajándék mellé, bízva benne, hogy legalább akkora örömet szereznek majd valakinek, amekkora szeretettel nyújtjuk át azokat.

kzs