a leltárról röviden

dws_web_blog_01

A legkedvezőbb együttállás: kötelező, hasznos és megtérül. Ilyen is lehet a leltár.

Mint a legtöbb kötelező tevékenység, a leltár is a vállalkozás hasznára fordítható. Sőt, ha előítéletektől mentesen tekintünk rá, kijelenthető, hogy ha nem volna jogszabályból adódóan kötelező, akkor is elemi érdeke lenne minden társaságnak. A pontos elszámolás, elszámoltathatóság az egyik alappillére minden gazdasági kapcsolatnak. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, objektív és hiteles tényadatokra van szükség. A tényeken alapuló döntéshozatal elengedhetetlen egy vállalkozás hosszútávú sikeréhez. A készletleltár esetében elegendő a készletgazdálkodásra, és az abból adódó forgótőke optimalizálási törekvésekre gondolni.

Habár igaz, hogy a technikai fejlődés egyre jobb alapot biztosít a naprakész nyilvántartásokhoz, de a másik oldalról az emberi találékonyság sorozatosan képes a kiskapukat kihasználva mellékutakat beépíteni, ezzel esetleg csökkentve a rendszerben található adatok megbízhatóságát. Ezt az időtényező tovább árnyalja. Minél később próbálunk visszafejteni egy történésláncot, annál több akadályba ütközünk, annál több feltételezéssel kell élnünk, azaz sérül a tényszerűség és a megalapozottság.

Időnként célszerű megállnunk, és tételesen számba venni a forrásainkat, eszközeinket. És nem azért mert a jogszabály erre kötelez, hanem mert ez a jól felfogott érdekünk is egyben.

Az időtényezőhöz kapcsolódóan jellemző félreértés (és a leltári szolgáltatások értékesítését támogató érv), hogy a leltárak gyakoriságát növelve egyre pontosabb és pontosabb eredményre jutunk, amely egyre közelebb lesz az elvárthoz. Legfőbb buktatója ennek a gondolatmenetnek, hogy az elvárthoz való közelítés nincs szoros összefüggésben a pontossággal. Ha az elvárt- és a tényadatok rendszeresen megegyeznek, az leginkább a nyilvántartás megbízhatóságát mutatja. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy leltár minden esetben plusz költségeket és szervezeti frusztrációt indukál, a “minél gyakoribb” megközelítés esetén előbb-utóbb a megtérülése és hatásfoka is kérdésessé válhat.

A helyes megközelítés sokkal inkább a leltár minőségét és ár-érték arányát helyezi a középpontba. Ennek részletes(ebb) kifejtése következő cikkünk témája.

s