Leltárellenőrzés

Minden gazdálkodó szervezet életében fontos szerepet játszik a kötelezően elvégzendő leltár. A leltárfelvétel nemcsak azért fontos, mert azt jogszabály írja elő, hanem ezzel valós képet kaphatunk a készletünkről, tárgyi eszközeinkről. Kiszűrhetőek olyan hibák, amelyek a készleteket negatív irányba tolják el, mint például a lopás vagy a nem megfelelő készletkezelés.

Magyarországon csak a nagyobb cégek intézik külső szolgáltatóval a leltárt, aminek legfőbb oka, hogy nem rendelkeznek megfelelő kapacitással a leltárfelvétel elvégzéséhez. Ebben az esetben, maga a szolgáltató gondoskodik arról, hogy az átadott adatok megfeleljenek a valóságnak illetve valamilyen közösen elfogadott szempontrendszer alapján ellenőrizve legyenek.

A kisebb cégek általában anyagi okok miatt nem kérnek fel külsős céget a leltárra, így azt házon belül oldják meg. Mivel a saját dolgozói végzik el a leltárfelvételt, ezért nem feltétlenül garantálható annak objektivitása. Emellett az sem teljes mértékben biztos, hogy kiszűrik az esetleges hibákat.

Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy egy külső szolgáltatóra bízza a vállalkozó, illetve cég a leltár ellenőrzését, hitelesítését.

Milyen előnyökkel jár, ha külsős céget bízunk meg a leltár ellenőrzésére?

  • független
  • objektív
  • felderítheti a rejtett hibákat
  • kimutathatja az eltéréseket
  • leltári fegyelem megtartása
  • dokumentációs fegyelem megtartása

Egy külsős megbízott objektivitása, garantáltan hozzáadott értéket fog jelenteni a cég számára, ugyanakkor költsége a teljes leltár vonatkozásában elhanyagolható.

A megbízóval szorosan együttműködve, lehetőség van egyedi ellenőrzési rendszer kialakítására, így a megrendelő saját igényeire szabható a szolgáltatás.

A lenti kérdések megválaszolásával bebizonyosodhat róla, hogy a leltárellenőrzés során, egy erre szakosodott cég bevonása, mennyivel többet adhat hozzá a leltározás folyamatához:

  • üzleti kockázatok csökkentése: jogszerű és szabályszerű-e a leltározás?
  • eredményes leltár: számviteli törvénynek megfelelően, „valódiság elve” szerint készült?
  • munkahatékonyság növelése: leltározásra fordított munkaidő csökkenthető-e, a folyamat optimalizálható-e?

Ne féljünk igénybe venni a külsős leltárellenőrzés lehetőségét, mert számos előnye mellett, ezáltal a pontos és hatékony munka is elismerésre kerül, azonban az esetleges hibák feltárása, ösztönzőleg tud hatni nemcsak a cég vezetésére, hanem a munkavállalók munkavégzésére egyaránt.

kzs